Warning: set_time_limit() has been disabled for security reasons in /usr/home/elmorell.cat/web/index.php on line 5
El quart estudi de la qualitat de l’aire posa de manifest una problemàtica d’episodis de contaminació - Ajuntament del Morell

El quart estudi de la qualitat de l’aire posa de manifest una problemàtica d’episodis de contaminació

  • El nostre consistori reivindica, un cop més, que hauria de ser la Taula de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona qui tirés endavant aquestes anàlisis.
  • Des del 2013, quan es va fer el primer estudi, els episodis de contaminació registrats s’han reduït considerablement.
  • L’Ajuntament del Morell i la Plataforma Cel Net han impulsat el treball, realitzat pel Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC.

CONSULTA L'INFORME 1 DE L'ESTUDI DE LA QUALITAT DE L'AIRE 2019

CONSULTA L'INFORME 2 DE L'ESTUDI DE LA QUALITAT DE L'AIRE 2019

El quart estudi de la qualitat de l’aire, realitzat pel Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i impulsat per l’Ajuntament del Morell i la Plataforma Cel Net, posa sobre la taula el fet que el municipi pateix nombrosos episodis puntuals d’alta contaminació.

Així, al nostre municipi, en tot el 2018 es van registrar un total de 63 episodis amb altes concentracions de determinats compostos a l’aire, mentre que en els primers mesos del 2019 ja se n’han detectat més de 70. Així mateix, l’estudi també conclou que al voltant d’un 60% dels episodis procedeixen del polígon nord.

D’1,3 butadiè, un dels compostos orgànics volàtils analitzats, hi ha hagut puntes que han arribat a gairebé 16 micrograms per metre cúbic, quan la mitjana màxima anual és de 2. En referència al benzè, un altre dels compostos mesurats, les concentracions han arribat a 35 micrograms per metre cúbic, i la mitjana màxima anual se situa en 5.

Des de la UPC, el director del Laboratori del Centre de Medi Ambient, Xavier Roca, reconeix que “la qualitat de l’aire no és bona en un indret en què es produeixen episodis de compostos carcinògens en valors que superen les mitjanes”. A la vegada, remarca que “el problema no és la indústria, sinó la variabilitat de les emissions”, i posa el focus en què “s’hauria de reduir el nombre d’episodis de contaminants”.

Malgrat tot, és important destacar que aquest quart estudi és el que ha constatat uns valors globals més baixos en controls de 24 hores, la qual cosa demostra que la realització d’aquests treballs d’anàlisi ha aconseguit que les indústries moderin les seves emissions. També s’ha constatat, des de l’inici dels estudis el 2013, que els episodis s’han anat reduint.

   

 

Aposta per un estudi més ampli

Des de l’Ajuntament del Morell, l’alcalde Pere Guinovart insisteix que “a nosaltres no ens val la Taula de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona, no està fent la feina”. I en la línia de la reivindicació que ha fet seva en els darrers anys, defensaun estudi dels polígons nord i sud, vehiculat a través de la Taula de la Qualitat de l’Aire i finançat des de la Generalitat”. “Mentre això no passi”, continua l’alcalde, “continuarem fent estudis que ens serviran per forçar les empreses del nostre terme municipal perquè regularitzin les emissions”, conclou.

Per la seva banda, Josep Maria Torres, membre de la Plataforma Cel Net, indica que “tenim molt clar el diagnòstic i el problema, i ara volem que les indústries ens diguin per què es produeix i què pensen fer al respecte”.

Tant el nostre consistori com l’entitat, fugen de discussions sobre qui ha de realitzar l’estudi i altres qüestions similars, i fan front comú per posar en primer lloc la salut dels morellencs i dels habitants dels municipis veïns.

 

Estudi de la qualitat de l’aire

En concret, entre els mesos de gener i febrer, es va controlar la presència d’1,3 butadiè i d’altres compostos orgànics volàtils que tenen impacte sobre la salut i que no estan regulats legislativament. Un estudi desenvolupat al llarg de 21 dies (amb algunes aturades causades per factors meteorològics) i que aquest dijous a la tarda s'ha presentat tant als mitjans de comunicació com a tota la ciutadania.

El Morell és l’únic municipi que, per ara, continua tirant endavant nous estudis sobre la qualitat de l’aire, després que el primer es dugués a terme, el 2013, juntament amb Constantí, Perafort-Puigdelfí i Vilallonga del Camp. A aquest quart estudi, el consistori morellenc hi ha destinat 14.000 euros.

Xarxes Socials

Contacte

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 
 977 84 06 17
 977 84 20 56
 Plaça Era del Castell, 5 El Morell 43760